dilluns, 22 d’abril del 2013

Festa de la vaca de l'Albera


Degut a la previsió meteorològica, la festa s'ha posposat i es realitzarà el proper dissabte 11 de maig.

El proper dissabte 27 d’abril a Espolla se celebrarà un dinar popular en el marc de la festa de la vaca de l’Albera organitzat per l’ajuntament d’Espolla i l’Associació Baussitges d’Amics de la Vaca de l’Albera.

Aquesta festa que s’organitza per primera vegada s’estrena amb un dinar popular a Espolla que tindrà com a plat principal un vedell cuinat al foc de la raça autòctona de l’Albera procedent del ramat de la finca de Baussitges.

El dinar popular amb el menjar exclusivament ecològic, consistirà amb un plat d’amanida, plat de vedell cuinat al foc, peça de fruita i vi d’Espolla (no ecològic). El preu és de 10 euros. S’han de portar plats i coberts. I s’ha de reservar dinar prèviament a l’ajuntament d’Espolla  al correu electrònic ajuntament@espolla.cat o al telèfon 972 563 179 (dilluns a divendres de 9 a 15 hores).

La vaca de l’Albera té un cens actual d'animals que  supera lleugerament els 400 adults; per tant, es tracta d'una raça en perill d’extinció que cal conservar i fomentar per la seva importància com a eina desbrossadora i netejadora dels boscos (important en la lluita contra incendis) i perquè es considera part del patrimoni genètic de Catalunya. Actualment, el ramat més important està a la finca Baussitges, però ja hi ha unes 150 vaques  repartides a altres finques arreu de Catalunya i a la Catalunya Nord. L’Associació de Ramaders de la Vaca de l’Albera impulsa el projecte de cessió de vaques a ramaders o propietaris forestals que vulguin acollir aquesta raça a casa seva.

Molts restauradors de renom recolzen aquest projecte i ajuden a fer conèixer aquesta raça a través de deliciosos plats elaborats a les seves cuines. El ramat de la finca de Baussitges en concret es considera un producte de custòdia agrària, inclòs en la campanya de la IAEDEN i GOB Menorca “Un paisatge que alimenta”.


  
Per a més informació sobre la Vaca de l’Albera http://vacadelalbera.cat/la-vaca-de-lalbera.html