dilluns, 17 de setembre del 2018

Prats de dall de l’Albera


Continuem treballant amb la línia de de custòdia agrària d’estudi i recuperació de prats de dall de l’Albera.

Els prats de dall són hàbitats seminaturals d’interès europeu on històricament s’hi acumula l’aigua de pluja, de manera que es troben  entollats part de l’any, i no són bons per a cap pràctica agrícola més enllà de dallar l’herba que hi creix. La flora d’aquests espais es considera d’alt interès, tot i que perquè continuïn germinant cada any s’ha de segar l’herba. Diferents estudis adverteixen de la greu amenaça per a la seva conservació a causa de l’abandonament o sobrepastoreig.

L’any 2016 es van establir contactes i signar acords de custòdia amb propietaris de prats de dall de l’Albera.  Aquests acords de custòdia es van signar amb prats de dall que anualment gestionen els propietaris i dels que la IAEDEN li interessa estudiar la flora que hi neix cada anys. I també es van cercar propietaris de prats de dall abandonats, en els que la IAEDEN d’acord amb el propietari, n’ha assumit la gestió amb la neteja de vegetació a l’hivern i realitzant el dall de l’herba a l’estiu. En aquests prats recuperats dels quals també s’està fent un seguiment botànic disfrutem veient la seva evolució. Us presentem algunes fotografies d'aquests prats de dall que per segona temporada hem pogut finançar la sega d'herba

 




La intenció de la IAEDEN és ser un  impuls per a la recuperació de les pràctiques pradenques habituals en els prats de dall i la revalorització en el mercat de l’herba produïda. Per això, l’interès de finançar la neteja i desbrossada de prats de dall abandonat i finançament de la pràctica del dall durant els primers anys de recuperació, amb la intenció d’obrir noves vies comercials que permetin la consolidació d’aquesta activitat econòmica més enllà de la durada de l’impuls inicial del programa de custòdia, i per tant, esdevenint una aposta per a la conservació futura dels prats de dall. Endavant!