dilluns, 21 de novembre de 2016

Jornades "Eines per afrontar els reptes de futur de la producció ecològica

El grup de custòdia agrària de la Xarxa de Custòdia del Territori i la IAEDEN va organitzar unes jornades, el 27 d’octubre a Figueres, amb l’objectiu de definir accions o propostes per millorar en el sector de la producció ecològica a la comarca.
Aquests jornades van ser possibles gràcies al suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Actualment està creixent la sensibilització dels consumidors vers el consum de productes ecològics, tanmateix les petites explotacions ecològiques tenen certs problemes per aconseguir la viabilitat econòmica necessària. Per aquesta raó, es va organitzar la jornada per identificar els temes clau, a tenir en compte com a reptes de futur, mitjançant la presentació d’exemples d’èxit de diferents explotacions d’horta ecològica així com eines i programes de formació que poden ser d’utilitat.
Van participar com a ponents l’Enric Navarro (parc agroecològic d’Albons), la Núria Cantí (Hortec) i en Josep Serra (La Vinyeta) com a bons exemples del sector. Pel que fa a la formació van participar en Manuel Toro, com a regidor de Promoció Econòmica, Turisme i Comerç de l’Ajuntament de Figueres i la Teresa Colell, directora Escola Agrària de Monells (DARP).
Aquesta jornada va representar un punt de trobada del sector de la producció ecològica amb un debat participatiu final d’apostes de futur per abordar conjuntament els reptes del sector. Van sorgir molts temes que es poden resumir i agrupar de la següent manera:
- Temes clau: equip humà, lloc, entorn social, professionalització, qualitat, especialització, primer vendre i després produir, venda directa d’horta al mercat i dificultat de la documentació legal.
- Eines: auto-auditories, formació, tècnic assessor compartit, agrupació per distribució, innovació i transformació, emprenedoria, xarxa col·laboració, marca territorial i promoció de la sala blanca.

Esperem que les jornades esdevinguin una llavor per futures sinergies del sector de producció ecològica a l’Empordà. 

Foto: Anna Pou