dilluns, 6 d’octubre del 2014

Sortida tècnica al celler la Vinyeta. Presentació del projecte "Cultivant Sinergies" de custòdia agrària a l'Alt Empordà

El passat dimarts 30 de setembre, aprofitant la 2a setmana europea de la custòdia, vam organitzar una visita tècnica al celler la Vinyeta de Mollet de Peralada.
Aquesta visita ens va servir per a explicar què és el projecte “Cultivant Sinergies” de custòdia agrària a l’Alt Empordà tot veient la seva aplicació pràctica en el cas de les vinyes i olivars de la Vinyeta.
Aprofitant una petita treva de la pluja vam començar a les 10h amb una visita guiada per les vinyes de la mà de Josep Serra, propietari i gestor de la Vinyeta, on ens va explicar el maneig i història de les vinyes, dels olivars, del ramat d’ovelles i les gallines i com interaccionen entre ells procurant crear una explotació autosuficient i clarament diversificada. Alhora vam explicar les col·laboracions arrel de l’acord de custòdia, com la instal·lació de caixes de rat-penat i caixes niu diverses o l’estudi de la nidificació de determinats ocells esteparis d’interès a les seves vinyes. També ens vam passejar pel celler i la sala de botes, en dates de verema i per tant, de gran activitat.
A les 12h ens vam dirigir a una de les casetes de turisme rural que tenen a les vinyes, i que ens van deixar per a fer una presentació formal de què és la custòdia, què és l’acord de custòdia agrària i quines actuacions hem anat realitzant al llarg dels anys.
la visita es va acabar cap a les 14h després d’un petit tast guiat de vins de les vinyes i celler que acabàvem de visitar.