dilluns, 29 d’octubre del 2012

Balanç de la trobada de dones pageses

El passat dissabte 27 d’octubre es va realitzar la I Jornada de la Dona Pagesa a l’Alt Empordà a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries per commemorar el dia de la dona pagesa.
L'acte va consistir en una xerrada de l'experiència de la Mercè Lagrava, formatgera del serrat Gros d'Ossera, una dona que fa set anys va canviar de vida, es va traslladar de Barcelona cap a l'alt Urgell per fer-se càrrec d'una formatgeria artesana amb un bon prestigi, que ella i el seu marit han sabut mantenir. Després de la ponència vam poder tastar els formatges “El Serrat Gros”, “Lo pebrat d'Ossera” i “El tupí”.Després es va celebrar una taula rodona per compartir diferents experiències de dones pageses i debatre sobre la importància del paper de la dona al camp. Hi van participar la Mercè Lagrava, la Rosa Geli, Enginyera tècnica agrícola, cap de l'oficina comarcal de l'Alt Empordà del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i la Barbara Magugliami: Gestora i productora de la finca “Can Torres” que es dedica a la producció de vi natural de taula a partir de raïm ecològic. 


Hi van participar activament una vintena de dones relacionades amb el món de la pagesia, vam conèixer experiències ben diferents i es va debatre sobre l'evolució del paper de la dona en el món rural. També vam reflexionar sobre els canvis soferts en els últims anys i l'augment de la sensibilitat i el foment de l'agricultura ecològica i sostenible de les noves incorporacions a l'agricultura i ramaderia.
En acabar vam realitzar un tastet de productes de les finques amb acord de custòdia.