El projecte es desenvolupa a la finca de Can Torres a l’Albera (Alt Empordà), una explotació vitivinícola ecològica que té signat un acord de custòdia agrària amb l'entitat IAEDEN i GOB-Menorca des del 2011. En aquesta finca, de caràcter mediterrani, s’hi troben diferents ambients d'interès natural com prats de dall i les dues basses temporals de la Gutina (la Cardonera i la Rajoleria). Aquests ecosistemes, degut a la seva singularitat, representen uns hàbitats prioritaris a nivell europeu amb una riquesa florística i faunística molt important.
En general, l’activitat agrícola ha tendit a reduir i drenar aquests tipus de sistemes naturals per augmentar les àrees de producció. Tot i que en l’actualitat aquesta no és la filosofia de l’explotació vitivinícola de la finca de Can Torres, sí que va ocórrer a principi de segle XX, reduint la superfície i presència d’aquests ambients a la zona.
El projecte se centra en la recuperació d'una tercera bassa temporal (anomenada Prat dels Rosers) en el sistema de la Gutina que a principis del segle XX, mitjançant drenatges, va ser dessecada. Aquesta restauració amplia la presència d'aquest hàbitat tan particular i afavoreix les metapoblacions del conjunt de les basses.
Aquest projecte es desenvolupa des de l’entitat IAEDEN (i el seu grup de treball en custòdia agrària) juntament amb biòlegs de la Universitat de Vic especialitzats en botànica i ecologia aquàtica. Així mateix es comptarà amb dues empreses amb una àmplia experiència en aquest tipus d’actuacions: Geoserveis i Foresterra. A més, aquest projecte s’ha gestat amb la col·laboració i les aportacions dels propietaris de la finca de Can Torres. I s'està realitzant amb la col·laboració i finançament del Fons Andrena.
Durant aquests mesos s'estan estudiant i analitzant el funcionament del sistema actual dels estanys temporanis de la Gutina. A més, les llevantades de la tardor passada ens van mostrar clarament la circulació de l'aigua per la zona. I aquest mes de febrer s'han realitzat els moviments de terra per a la recuperació de la bassa del Prat dels Rosers.
Finalment, pel proper diumenge 29 de març s'organitza una visita a la finca on s'explicarà en detall el projecte (per a més informació http://agroterritori-iaeden.blogspot.com/ o www.iaeden.cat.
Visita de seguiment de l'equip de treball. Novembre 2014 |
Recuperació de la bassa del Prat dels Rosers. Febrer 2015 |