dimecres, 25 de març del 2015

Jornada tècnica sobre Experiències de custòdia: La custòdia com a eina de compromís ambiental i social.

La jornada, organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Agrària, va tenir lloc el passat 21 de març.
La custòdia agrària pretén compatibilitzar la gestió agrària i la seva viabilitat econòmica amb la conservació dels valors naturals.
Per tal d’aconseguir-ho, les entitats de custòdia agrària i en concret, el cas de la IAEDEN a l’Alt Empordà, se signen acords de bones pràctiques agràries amb pagesos/es que es comprometen a treballar activament en la conservació de la biodiversitat.
Tots nosaltres com a consumidors, hauríem d’exercir l’acte quotidià de consumir de manera conscient i amb esperit crític, ja que en definitiva estem impulsant el model de producció agrària i de maneig de l’espai agrari.
L'objectiu de la jornada era la difusió d'experiències existents de custòdia agrària, així com experiències de col·laboració entre diferents sectors i el món agrari. I en especial, es va posar èmfasis,  en com la custòdia agrària pot esdevenir un dels punts de trobada entre productors responsables i consumidors conscients.

A les 9:30h els participants es van trobar l’ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, on es va començar l ajornada amb la presentació de la jornada per part del sr. Xavier Llorente, membre del grup de treball de custòdia agrària de la IAEDEN.
Seguidament es va començar amb una presentació, conduïda per la sra. Montse Pascual i que va permetre presentar les diverses experiències de col·laboració en el marc de la custòdia agrària que s’estan realitzant a l’Alt Empordà, amb l’objectiu de poder veure les potencialitats de la custòdia del territori com una eina efectiva per a la conservació del patrimoni natural i històric.


Un cop finalitzada la aquesta introducció, el sr. Gustavo Duch va realitzar una intervenció centrada en la sobirania alimentària i com aquesta s’aconsegueix a partir de la corresponsabilitat entre consumidors, agents socials i productors. 


Finalment, es va clausurar l’acte amb la intervenció, altra vegada, dels sr. Xavier Llorente.

A la jornada es van inscriure un total de 15 persones, però l’assistència va ser de 9 participants amb uns perfils molt diversos, des de persones de l’administració a productors agrícoles i d’altres persones d’entitats o col·lectius ambientals. La valoració de la jornada per part dels participants és molt positiva.

La jornada, va ser organitzada pel del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.